Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο προγεννητικός έλεγχος (Α) - Υπέρηχος


Προγεννητικός έλεγχος είναι το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων και μεθόδων με τις οποίες επιτυγχάνουμε την έγκαιρη ενδομήτρια διάγνωση ορισμένων γεννητικών παθήσεων του εμβρύου.
Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα στους γονείς να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί και τους προφυλάσσει από τη πιθανότητα γέννησης παθολογικού εμβρύου με την έγκαιρη πρόκληση διακοπής της κύησης.

Ενδείξεις προγεννητικού ελέγχου
  • Ηλικία μητέρας κάτω από 16 ή πάνω από 35 ετών, χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων, βάρος μητέρας κάτω από 50 κιλά, πτωχή διατροφή, κάπνισμα, λήψη φαρμάκων και αλκοόλ, αναιμία.
  • Γονείς με ανωμαλίες χρωμοσωμάτων, προηγούμενο παιδί με ανωμαλία χρωμοσωμάτων, φυλοσύνδετη διαταραχή, συγγενή διαταραχή του μεταβολισμού.
  • Οικογενειακό ιστορικό με ανοιχτές βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
  • Ιστορικό με προβλήματα αναπαραγωγής (μακροχρόνια στείρωση, επανειλημμένες αυτόματες εκτρώσεις, κύηση μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).


Υπέρηχος
Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να φτιάξει μια εικόνα του μωρού μέσα στην μήτρα. Τα περισσότερα νοσοκομεία κάνουν τουλάχιστον ένα τεστ υπέρηχου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα τεστ υπέρηχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
  • Να ελέγξει τις διαστάσεις του μωρού – αυτό μας δίνει μια καλύτερη ιδέα της ηλικίας του μωρού και της ημερομηνίας γέννησης – αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν δεν θυμάστε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου ή εάν ο κύκλος είναι μακρύς, σύντομος ή ακανόνιστος, η ημερομηνία γέννησης μπορεί να διευθετηθεί ανάλογα με τις μετρήσεις του υπέρηχου.
  • Να εξεταστεί εάν κυοφορείτε ένα μωρό μόνο.
  • Να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες, ειδικά στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη του μωρού.
  • Να φανεί η θέση του μωρού και του πλακούντα – σε κάποιες περιπτώσεις για παράδειγμα όπου ο πλακούντας είναι χαμηλά στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί είτε ειδική μεταχείριση κατά τη γέννα είτε καισαρική τομή.
  • Να εξεταστεί η σωστή ανάπτυξη του μωρού (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κυοφορείτε δίδυμα ή τρίδυμα).
Ο υπέρηχος είναι τελείως ανώδυνος, χωρίς να έχει κάποιες σοβαρές παρενέργειες στη μητέρα ή στο μωρό (παρόλο που συνεχίζεται η έρευνα) και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Πιθανόν να σας ζητηθεί να πιείτε πολλά υγρά πριν κάνετε τον υπέρηχο. Μια γεμάτη κύστη σπρώχνει τη μήτρα προς τα πάνω και έτσι έχουμε καλύτερη εικόνα. Τότε ξαπλώνετε ανάσκελα και σας τοποθετούν ένα ειδικό ζελέ πάνω στην κοιλιά σας. Ένα όργανο περνάει πάνω από το δέρμα σας, με το οποίο περνάνε υψηλής συχνότητας ήχοι μέσω της κοιλιάς στη μήτρα. Ο ήχος επιστρέφει πίσω και έτσι σχηματίζεται μια εικόνα που θα δείτε στην οθόνη.
Είναι συναρπαστικό να δείτε την εικόνα του αγέννητου μωρού σας να κουνιέται. Ζητήστε να σας εξηγήσουν την εικόνα εάν δεν μπορείτε να τη διακρίνετε καλά. Μπορεί να έρθει και ο σύντροφός σας μαζί για να δει τον υπέρηχο. Πολλά ζευγάρια νιώθουν ότι ο υπέρηχος τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη του μωρού. Ρωτήστε εάν μπορείτε να έχετε ένα αντίγραφο της εικόνας σε εκτύπωση ή σε DVD. 

* Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας www.babyzone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: