Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γάτα - Επαφή με μωρά

Η γνωριμία μίας γάτας μ’ ένα βρέφος είναι, συνήθως, ευκολότερη από τη γνωριμία με μεγάλα παιδιά. Απλώς κρατήστε το βρέφος και επιτρέψτε στη γάτα (αν επιθυμεί) να πλησιάσει και να εξερευνήσει.
Μετά παρακολουθήστε τη συμπεριφορά της προς το βρέφος. Μην αφήνετε τη γάτα και το βρέφος μαζί, χωρίς επιτήρηση. Αν το αιλουροειδές κατοικεί ήδη στο σπίτι και το μωρό είναι νεοφερμένο, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία, για να βοηθήσετε να τα πάνε καλά. 
  • Πριν την άφιξη του μωρού, τοποθετήστε παιδική λοσιόν και / ή πούδρα πάνω στο δέρμα σας για να συνηθίσει η γάτα στη μυρωδιά. Όταν ετοιμαστεί το παιδικό δωμάτιο επιτρέψτε στο αιλουροειδές να το εξερευνήσει.
  • Εάν η γάτα δεν έχει ξανασυναντήσει μωρό, καλέστε σπίτι κάποιον φίλο που έχει παιδιά, για να εξοικειωθεί με την παρουσία τους. Πάντα επιβλέπετε τις συναντήσεις αυτές.
  • Πριν την άφιξη του μωρού, πηγαίνετε τη γάτα στον κτηνίατρο. Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει καμία αρρώστια ή παράσιτο και ότι έχει κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς.
  • Όταν έρθει το μωρό στο σπίτι, γνωρίστε το στη γάτα. Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας και αφήστε τη γάτα, μόνη της, να πλησιάσει και να εξερευνήσει. Επιτρέψτε στη γάτα να παρακολουθεί την καθημερινή φροντίδα του μωρού.
  • Εάν είναι εφικτό, αφιερώστε στη γάτα τον ίδιο χρόνο που αφιερώνατε και πριν την άφιξη του μωρού (η και λίγο περισσότερο).
  •  Μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση ένα μωρό και μία γάτα.
 
 
Αντίθετα με το λαϊκό θρύλο, οι γάτες δεν «κλέβουν την ανάσα» του μωρού. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η γάτα θα ψάχνει για ένα μαλακό και ζεστό μέρος για να κοιμηθεί δεν θα πρέπει να της επιτρέπετε να κοιμάται στο κρεβατάκι του μωρού.


από το βιβλίο " Γάτα – Οδηγός συμβίωσης",
Δρ David Brunner & Sam Stall,  Εκδόσεις Αιώρα


*Δείτε περισσότερα άρθρα στην ιστοσελίδα μας www.babyzone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: