Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Διαζύγιο. Μια δύσκολη συνθήκη για όλη την οικογένεια.

Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το διαζύγιο και ο χωρισμός αποτελούν την καλύτερη λύση, οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι ο χωρισμός των γονέων αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για το παιδί, όπως και για τους γονείς. 

 
Για πολλούς ενήλικες  που βρίσκονται στην διαδικασία του χωρισμού, ο κόσμος καταρρέει, και είναι πραγματικά πολύ εύκολο να αγνοήσουν, να μειώσουν τη σημασία και να παραμελήσουν τα παιδιά σε αυτή την διαδικασία. Και είναι εύκολο να παραμελήσουν τα παιδιά γιατί είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα για τον χωρισμό τους.
Απόγνωση, θυμός, λύπη ντροπή και σύγχυση, συναισθήματα που είναι παρόμοια με την κατάσταση του πένθους, μιας και σε έναν χωρισμό υπάρχουν απώλειες. Απώλεια της σχέσης, απώλεια για τα παιδιά της οικογένειας που βιώναν ως τώρα, απώλεια της ασφάλειας. Εάν η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να δώσουν τέλος στο γάμο τους, τότε τι είναι ασφαλές; Δεν θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και στην δική τους σχέση με τη μαμά και τον μπαμπά;
Πολλά παιδιά ερμηνεύουν το διαζύγιο ως απόρριψη ή εγκατάλειψη των ίδιων, ή θεωρούν υπεύθυνο τον εαυτό τους για τη διάλυση του γάμου των γονιών τους και αισθάνονται μεγάλες ενοχές γι’ αυτό.  Τα παιδιά, ιδιαίτερα στη προσχολική και σχολική ηλικία δεν ξέρουν πως να ζητήσουν βοήθεια, υποστήριξη, κατανόηση και είναι κάτι που πραγματικά χρειάζονται.
Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητήσουν μεταξύ τους πρακτικά ζητήματα, τα οποία μπορεί να είναι κρίσιμα για την προσαρμογή της οικογένειας, να ανακοινώσουν στο παιδί το γεγονός ότι δεν είναι μόνο ή ότι δεν κινδυνεύει να το εγκαταλείψουν. Να είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί στις ερωτήσεις, να ακούνε το παιδί και να του δώσουν την ευκαιρία να εκφράσει την λύπη του, τον θυμό του, την αγωνία του στο βαθμό που επιθυμεί κάθε φορά να εκφράσει. Να το ενθαρρύνουν  να μιλήσει για το διαζύγιο και την αίσθηση απώλειας. 
Η εμπιστοσύνη και η αίσθηση αξιοπιστίας απειλείται και το σημαντικότερό για ένα παιδί που βιώνει ένα διαζύγιο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς θα διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση και η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στα παιδιά.  Το ρητό που χρειάζεται να ακολουθήσουμε ως γονείς είναι «Αφού δεν μπορέσαμε να πετύχουμε στο γάμο μας, ας πετύχουμε στο διαζύγιο μας.»


Αμαλία Καπουλέα
Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
στη Γραμμή «Μαζί για το Παιδί» 115 25



Δείτε περισσότερα άρθρα στην ιστοσελίδα μας babyzone.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: