Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πρακτικές συμβουλές για το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Έχεις φτάσει σχεδόν στο τέλος της εγκυμοσύνης σου και πολύ κοντά στον τοκετό. Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!!! Τα κατάφερες θαυμάσια. Για να δούμε μερικές τελευταίες πρακτικές συμβουλές οι οποίες σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.
  •  Σημείο πιθανής έναρξης του τοκετού σου είναι οι ρυθμικές (ανά δεκάλεπτο) συσπάσεις της μήτρας, οπότε η κοιλιά σου γίνεται πιο σκληρή και νιώθεις ένα πόνο στη μέση και χαμηλά στην κοιλιά, όπως περίπου στην περίοδο.
  • Αν νιώσεις διαρροή υγρών από τον κόλπο, ποσότητας μεγαλύτερης από ότι συνήθως, ίσως πρόκειται για το «σπάσιμο των νερών». Ειδοποίησε το γιατρό σου και ετοιμαστείτε σιγά σιγά για να έρθετε στο μαιευτήριο.
  • Να θυμάσαι ότι πρέπει να τρως μικρά γεύματα και συχνά. Το βραδινό σου θα το παίρνεις τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο.
  • Θα κοιμάσαι πάντα σε πλάγια θέση. Μερικά επιπλέον μαξιλάρια μπορεί να σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις μια πιο αναπαυτική στάση στη διάρκεια του ύπνου.
  • Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο βάδισμα με αναπαυτικά παπούτσια. Η άσκηση θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό και άνετο τοκετό.
Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα θα έχεις εβδομαδιαίες συναντήσεις με το γιατρό σου, οπότε θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συζητήσεις τις απορίες σου σχετικά με τον επικείμενο τοκετό και να προετοιμαστείς για αυτό το καταπληκτικό γεγονός της ζωής σου.

Καρολίνα Κολιοπούλου
Μαιευτήρ - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
gynec@otenet.gr


Δείτε περισσότερα άρθρα στην ιστοσελίδα μας babyzone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: