Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εγκυμοσύνη & HIV

Αυτός είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Εάν έχετε μολυνθεί, τότε μπορεί να κολλήσετε και το μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας ή μετά τη γέννα μέσω του θηλασμού.

 
Ως μέρος της ρουτίνας της φροντίδας πριν τη γέννα, θα σας συστηθεί να κάνετε ένα εμπιστευτικό τεστ για να εξεταστεί εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε το μωρό σας και εσείς θα κάνετε θεραπεία, η οποία θα μειώσει το ρίσκο μετάδοσης του ιού στο μωρό. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το γεγονός ότι δεχτήκατε να κάνετε το τεστ ως μέρος της φροντίδας πριν τη γέννα δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ικανότητά σας να αποκτήσετε ασφάλεια.
Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ρίσκο να μολυνθείτε από τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας ή ξέρετε ότι έχετε τον ιό, ζητήστε από τον γιατρό ή τη μαία σας να σας παραπέμψουν σε κάποιον γιατρό ειδικευμένο στον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Εάν έχετε τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας
Θα συζητήσετε με τον γιατρό σας τον χειρισμό της εγκυμοσύνης και της γέννας.
  • Υπάρχει 1 στις 6 πιθανότητες να προσβληθεί το μωρό σας από τον ιό.
  • Το 20% των μωρών που προσβάλλονται από τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας αναπτύσσουν το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) ή πεθαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
  • Η θεραπεία μπορεί να μειώσει το ρίσκο μετάδοσης του AIDS στο μωρό σας.
  • Ο χειρισμός του τοκετού θα είναι συγκεκριμένος για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο μωρό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκλεκτική καισαρική τομή.
  • Το μωρό σας θα εξετάζεται για τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας μετά τη γέννα και για τα επόμενα δυο χρόνια. Εάν βρεθεί ότι το μωρό έχει προσβληθεί από τον ιό, οι παιδίατροι θα μπορέσουν να προβλέψουν κάποιες αρρώστιες που εμφανίζονται στα μωρά που έχουν προσβληθεί και έτσι θα τις αντιμετωπίσουν νωρίς. Όλα τα μωρά που έχουν γεννηθεί από μητέρες με τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας, εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα στον ιό, αλλά πολλά μωρά σε αργότερα τεστ δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα γιατί τα αντισώματα που έχουν περάσει από το σώμα της μητέρας στα μωρά, έχουν εξαφανιστεί.
  • Θα σας συμβουλέψουν να μη θηλάσετε, καθώς ο ιός ανοσολογικής ανεπάρκειας μεταδίδεται μέσω του θηλασμού.

Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός

Δείτε περισσότερα άρθρα στην ιστοσελίδα μας babyzone.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: